Cătălin Ene
Cătălin Ene este din București și este membru Forona din 2022. Lucrează în IT și este pasionat de această industrie de când se știe, iar hobby-ul lui este fotografia de natură.
Ca și fotograf a avut câteva realizări printre care: mai multe mențiuni în cadrul concursului FAF, unde a câștigat și premiul I în Decembrie 2023, ceea ce i-a adus titlul de „Fotograful anului 2023’’. Tot în acest an a câștigat concursul de natură organizat de Nutella - „România de aproape”. Împreună cu colegii din Forona din București, a contribuit la proiectul „Natura dintre blocuri” realizat de Rețeaua Pentru Natura Urbană.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu? 
Fotografia o practic din 2012 ca și hobby. Am fost inspirat de prietena mea, actuala mea soție, care dorea să practice fotografia. Curios de direcția aceasta, am achiziționat un Nikon D5100 cu obiective de kit. La acel moment făceam mai mult portrete, fotografie de familie dar și fotografie de peisaj/cityscape.
În 2019 aș putea spune că a avut loc o schimbare în cariera mea de fotograf (dacă aș putea să o numesc așa). Analizam fotografiile unor fotografi celebri (și nu numai), mă întrebam cum reușesc ei să realizeze fotografii atât de bune. De atunci am început să studiez mai mult partea de editare în Photoshop și să aprofundez cunoștințele despre fotografie. Am început să îmi lărgesc networking-ul de colegi fotografi (care ulterior au devenit și prieteni) și am început de asemenea să particip la workshop-uri de fotografie.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai?
În momentul de față folosesc un Nikon Z7ii cu obiectivele 16-35 mm, 24-70 mm (Tamron), 100-400 mm pe sistem Z și câteva obiective fixe pentru portret 50 mm f/1.8 pe care încă îl consider un obiectiv ieftin și superb pentru portrete și mai dețin un 85 mm f/1.8.
De curând am achiziționat o dronă DJI Mini 3 Pro și în plus mai dețin și alte echipamente pentru fotografia de studio.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Nu reușesc să ies în natură atât de des pe cât mi-aș dori din cauza timpului, dar și a traficului existent prin care trebuie să treci atunci când mergi la munte. În viitor mi-aș dori să locuiesc în alt oraș spre exemplu poate în Sibiu sau Brașov pentru a fi mai aproape de natură. Însă atunci când reușesc să ies în natură, mă deconectez total de rutina cotidiană, telefon, sunt doar eu cu natura și sunt fericit atunci când natura îmi arată un răsărit sau apus de vis.
Am mai multe locuri preferate în România ca de exemplu Munții Retezat sau Făgăraș, iar în afara țării îmi plac Munții Dolomiți. În viitor îmi doresc să ajung în locuri precum Patagonia, Noua Zeelandă și Islanda.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale?
Extrem de multă lume nu reușește să ajungă în natură din diferite motive sau probleme medicale. Prin fotografiile mele, încerc să arăt lumii cât de frumoasă este România noastră și această minunată planetă Pământ. Fiecare dintre noi trebuie să contribuie și să se implice zi de zi în protejarea naturii.
Ne poți povesti ceva despre imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Am mai multe imagini preferate, însă fiecare are povestea ei și nu aș putea alege doar o fotografie.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
Sunt mai mulți fotografi care mă inspiră în fotografie. Avem mulți fotografi buni în România, însă există și o serie de fotografi internaționali ce practică fotografia de peisaj ce mă inspiră. Consider că de la oricine avem de învățat, indiferent că acela este sau nu un fotograf consacrat.
De ce ai ales să fii membru Forona, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Unul din motivele pentru care am ales să mă alătur asociației a fost pentru a încerca să ajut la protejarea naturii. Prin fotografie, cred că putem realiza acest lucru.
Care punct din codul etic Forona este cel mai important pentru tine?
Dacă ar fi să aleg unul aș alege „Respectă natura și toate formele ei de viață”. Însă toate sunt la fel de importante pentru mine. România încă deține foarte multă pădure, iar fauna este una din cele mai bogate și variate din Europa, conținând specii rare sau chiar unice pe continent. Avem Munții Carpați, Munții Măcin, avem Delta Dunării cu una dintre cele mai frumoase delte din lume, și avem și mare - Marea Neagră. Acestea toate trebuie să le prețuim și noi toți trebuie să ne implicăm pentru a le proteja și să rămână așa cum sunt.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului Forona) și ce te-a motivat să participi?
În concursul FAF 23 au fost foarte multe fotografii reușite. Nu mă așteptam ca fotografia mea, câștigătoarea etapei din decembrie, să fie aleasă ca fiind cea mai bună din 2023. Concursul FAF, consider că poate ajuta pe oricine aspirant în fotografie pentru a vedea la ce nivel este. Poți învăța care ar fi cerințele pentru a participa la un concurs de fotografie, te poți inspira de la alți fotografi, temele ce sunt în concurs te pot ajuta să ieși la fotografiat mai mult și să experimentezi diferite tipuri de fotografie de natură.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Mi-ar plăcea ca instituțiile din România să pună mai mult preț pe natură prin dezvoltarea de proiecte. Sunt mulți fotografi români ce pot lua parte la astfel de inițiative.
Ne lași un gând de final pentru colegii din Forona, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Abia aștept să ne revedem la următoarea întâlnire Forona și sper să cunosc și alți colegi pe care încă nu am avut prilejul să îi întâlnesc.

Alți membri Forona

Sus