Valentin Trifescu
Valentin Trifescu este un pasionat al naturii și al fotografiei. Deși activitatea sa în domeniul financiar-contabil nu se potrivește neapărat cu ideea de timp liber, el încearcă, pe cât posibil, să petreacă cât mai mult timp pe munte sau în pădure. S-a născut într-un mic oraș de munte, Piatra Neamț, care i-a insuflat dragostea pentru natură. Locuiește în București de câțiva ani, iar fotografia reprezintă pentru el încununarea tuturor ieșirilor, aducându-i acea bucurie simplă și frumoasă.
Este membru FORONA din 2022 și participă cu bucurie la concursul intern FAF (Fotograful Anului FORONA), unde s-a clasat de două ori pe locul I și a obținut și două mențiuni. Cel mai remarcabil premiu câștigat până acum este Premiul I la categoria Wildlife în cadrul concursului Fotogeografica din 2020.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
Primul aparat de fotografiat l-am achiziționat în anul 2016 pentru a face poze în concedii. Pe atunci nu mă gândeam că o să mă prindă atât de tare chestia asta. Sunt atras de fotografia de natură în general, dar, deși am început cu fotografia de peisaj, în ultimii 2-3 ani am migrat și către wildlife, în special mamifere. În ultima perioadă sunt atras tot mai mult de fotografierea păsărilor, deoarece mi se pare o nouă provocare, chiar dacă nu am atins nivelul maxim nici la celelalte ramuri. Fiind iubitor de natură, cred că a fost destul de simplu să mă atragă peisajele pe care le vedeam în diverse ocazii, iar până la surprinderea acestora cu un aparat de fotografiat nu a mai fost decât un pas.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai?
Nu am folosit altceva până acum în afara de Nikon, deși nu sunt vreun împătimit al unui brand anume. Am pornit la drum cu un D3200, după ceva timp l-am schimbat cu D500, iar recent am achiziționat un Z8. Obiective am mai multe de la diferite branduri, cu o plajă între 11 mm și 600 mm. Bineînțeles, nu lipsesc și diverse accesorii, dar nu o să le enumăr aici. Cred că mi-ar plăcea să am și un obiectiv macro. 
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
La fotografiat încerc să ies cât de des pot. Uneori (ca în ultimele 2 luni) ies în fiecare weekend, dar în anumite perioade poate nu reușesc să ies chiar și 2-3 luni la rând. Îmi place foarte mult să merg pe munte, dar și prin pădurile de lângă București și nu numai pentru animale. Se întâmplă să ies și singur, mai ales la turele pe munte, dar în cele prin păduri ies cu anumiți prieteni, de cele mai multe ori. 
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale? 
În primul rând aleg să fac fotografie pentru mine. În fotografie îmi vărs fericirea și frustrările, plăcerea și stresul cotidian, iar prin fotografie reușesc să rup rutina și să mă transpun într-o altă lume. Vreau să cred că mă regăsesc în ceea ce fotografiez, că îmi pun o părticică din mine în fiecare cadru, chiar dacă mai am mult de lucrat până voi avea un stil al meu. Prin fotografiile mele sper că reușesc să transmit frumusețea naturii redată într-un fel intim și introspectiv. 
Ne poți povesti ceva despre  imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Mi-e foarte greu să aleg o imagine preferată, fiecare înseamnă ceva pentru mine. Voi povesti totuși despre un cadru surprins în Munții Făgăraș în Iunie 2019, deoarece este probabil cea mai cunoscută fotografie din portofoliul meu, datorită faptului că a câștigat un concurs de la noi din țară. Este vorba despre imaginea intitulată „Printre rhododendroni” în care am reușit să surprind un urs pe crestele celor mai înalți munți din România. Îmi amintesc că plecasem la ora 02:00 dimineața din București, la 05:00 m-am întâlnit cu cineva, iar când a început să se lumineze, eram deja sus. Fotografiasem deja un alt urs în acea dimineață, iar acum ne aflam pe cealaltă parte a versantului, încă sub influența primei întâlniri. Simțeam că am nevoie de încă puțin timp să procesez și să asimilez totul. Am mai făcut panda pentru câteva zeci de minute, scrutând cu privirea versanții înalți și pantele abrupte, în căutarea sălbaticiunilor. În departare, pe o limbă de zăpadă umbrită de crestele din jur, un grup de cerbi păreau că își stabilesc planurile pentru ziua ce nu începuse de mult timp. Ne-am hotărât să ne apropiem, tăind creasta, în speranța unei poziții mai avantajoase, dar în scurt timp am avut parte de o nouă surpriză: un urs tânăr își căuta hrana printre frumoasele flori de rhododendron. L-am lăsat să se apropie până am reușit să capturăm cadrul dorit, atât cu aparatul de fotografiat, cât și cu sufletul. A fost incredibil de frumos să-l putem observa în mediul lui natural, la el acasă.
Ce sau cine te inspiră în fotografie? 
Sunt mulți fotografi de la care am învățat ceva, măcar prin faptul că le-am privit cadrele și am încercat să-mi dau seama de anumite lucruri, dar cel mai mult am fost inspirat de fotografiile lui Dorin Bofan. Și nu doar de fotografii, ci și de omul din spatele acestora. Ne cunoaștem de mult timp, dar abia de când mi-am descoperit pasiunea de a fotografia am interacționat mai mult. Din fericire, chiar am avut ocazia să merg alături de el la fotografiat și să purtăm conversații pe această temă, și am încercat să fur cât de mult am putut din fiecare experiență în parte.
De asemenea, sunt inspirat de natura în sine. Atunci când un cadru își etalează frumusețea înaintea ochilor mei, nu pot rezista să nu-l surprind pe senzor.
De ce ai ales să fii membru FORONA, care crezi că este cel mai mare atu al asociației? 
Mi-am dorit să fiu membru FORONA pentru că aici sunt fotografi de calitate și pentru că rezonăm cu scopurile asociației. 
Care punct din codul etic FORONA este cel mai important pentru tine?
Consider că toate principiile din codul etic FORONA sunt importante, dar dacă ar fi să aleg doar unul, cred că acesta ar fi respectul pentru natură și pentru toate formele de viață.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului FORONA) și ce te-a motivat să participi?
Pentru mine, FAF înseamnă o modalitate de evaluare a propriei munci. Având în vedere calitatea imaginilor colegilor din FORONA, mi-am dorit să știu unde mă situez, dacă am cadre suficient de bune încât să fie în competiție, măcar pe alocuri, cu celelalte.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România? 
Mi-ar plăcea să văd mai des întâlniri între fotografi, dacă nu la nivel național, măcar la nivel local, prin care să se conceapă idei, proiecte sau simple ture foto.
 Ne lași un gând de final pentru colegii din @FORONA, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Mi-aș dori foarte mult ca iubitorii de natură să aibă parte de cât mai mult timp petrecut în sânul acesteia, iar cei iubitori de fotografie să reușească cadre cât mai bune și să contribuie astfel la dezvoltarea acestei ramuri în țara noastră. Felicitări colegilor FORONA pentru implicare și rezultate!

Alți membri Forona

Sus