Mircea Sasu
Mircea Sasu este un fotograf amator din Brașov, cu formație tehnică (inginer de aviație), care lucrează în prezent în domeniul IT ca analist de proiecte. Membru Forona din anul 2019, este implicat în organizarea Milvus Photocontest, concursul internațional de fotografie de natură organizat de Forona împreună cu Grupul Milvus, și a Naturopolis, concurs național de natură în mediul antropic.
De-a lungul celor două ediții ale concursului intern FAF, Mircea a câștigat premiile de etapă pentru temele Pădurea și Alb-negru (2022), respectiv High key & Low key, Mamifere și Serie (2023), precum și alte 5 mențiuni. Pentru ediția 2023, rezultatele sale cumulate i-au adus de asemenea Premiul pentru Portofoliu, cât și cel pentru Perseverență. Tot în anul 2023 a primit și premiul al 2-lea la categoria Peisaj Natural Open a concursului național Fotogeografica.
Mircea este în prezent membru senior Forona și membru în Consiliul Director al asociației.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
Este dificil să dau o dată anume, am cochetat cu fotografia de natură mulți ani, dar astăzi realizez că nu aveam de fapt nici cea mai vagă idee despre ce făceam (nu că acum aș sta mult mai bine). Aplicam o tehnică pe care aș putea s-o numesc „Press and Prey” (declanșează și speră că o să iasă ceva acceptabil). Abia din anul 2015, după ce am urmat un curs de inițiere în fotografie cu Dan Dinu, pe care-l consider mentorul meu, pot spune că am început să am o abordare mai sistematică și să încep să „cresc” ca fotograf.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai?
Sunt „nikonist”, dar asta doar pentru că am început cu un Nikon D40 și nu am simțit niciodată nevoia să schimb sistemul; evident astăzi toate mărcile consacrate sunt cel puțin la fel de performante. Am mai folosit de atunci câteva aparate DSLR, iar de anul acesta am făcut trecerea la un mirrorless.
Ce-mi lipsește? Din punct de vedere al tehnicii foto sunt mulțumit cu ce am; sunt de părere că înainte de a ne uita la ceva nou trebuie să fim siguri că am scos tot ce se putea din ce avem deja în trusă. Aș spune că am nevoie de o mai bună organizare pentru a ieși mai des la fotografiat. Și, probabil clișeu, de mai mult timp pentru această pasiune.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Îmi place să mă definesc ca „pozar de weekend”; cum spuneam mai sus, nu reușesc să ies la fotografiat atât de des cât mi-aș dori. Zona pe care îmi place cel mai mult să o explorez este Dobrogea, și în mod particular Delta Dunării. Dar, pentru că este destul de departe de Brașov, nu tocmai la îndemână pentru ture de weekend, locurile cele mai explorate de mine sunt pădurile Reci și Lempeș, ultima aflată la o jumătate de oră de plimbare de casă.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale?
Fotografia este un bun pretext pentru a ieși în natură, din păcate reciproca nu este întotdeauna valabilă, mai ales în cazul excursiilor de grup unde participanții nu prea au răbdare să aștepte după compoziții, lumină și alte excentricități. Mai greu așadar de îmbinat fotografia cu nevoia de socializare în natură.
Fotografiez în principal pentru plăcerea personală, dar mă bucur să pot împărtăși cu alții ce, și mai ales cum, am văzut în teren. Abordarea mea înclină mult spre imagini aș zice atipice pentru genul fotografiei de natură, imagini alb-negru, minimaliste și / sau abstracte. Asta nu înseamnă că nu fotografiez și color, atât imagini documentare, cât și artistice.Chiar dacă pentru mulți eticheta de amator este văzută ca un stigmat, cred că avem de fapt un atu major față de profesioniști, deoarece în cazul nostru nu există presiunea unui angajament contractual și nici constrângerile dictate de vreun client. Așadar, nimic nu ne îngrădește să ne urmăm pasiunea și viziunea, evident în afara lipsei timpului liber.
Ne poți povesti ceva despre imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Cred ca imaginea care m-a impresionat cel mai mult este realizată de fotograful francez Vincent Munier în Tibet, într-una din expedițiile sale în căutarea leopardului zăpezilor. Imaginea reprezintă un vânturel roșu așezat pe fața unei stânci în timp ce de după marginea acesteia se ivește discret capul unui leopard. Ironic, fotograful nu a observat felina în teren, având surpriza să o descopere abia acasă, atunci când a editat imaginea. Mi se pare o metaforă extraordinară a adevăratului raport dintre om și natură, cât de mici suntem în relația noastră cu ea și cât de puțin vedem și înțelegem de fapt.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
Fotografi care mă inspiră sunt mulți, atât români, mulți dintre ei membri Forona, cât și străini, mult prea mulți ca să-i pot aminti pe toți aici. „Democratizarea” fotografiei, prin accesul facil la tehnică și la mijloacele de comunicare ca rețelele sociale și platformele de broadcast, oferă astăzi oportunități extraordinare pentru învățarea și practicarea acestei pasiuni. Dar, din păcate, acesta vine și cu o parte negativă, oferta include și o mulțime de „falși profeți”, persoane care de dragul unui succes facil oferă exemple și informații eronate sau incomplete, așa că pentru cineva la început de drum poate fi foarte greu să discearnă sursele potrivite.
De ce ai ales să fii membru Forona, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Consider că o organizație a fotografilor înseamnă o mulțime de beneficii, adună laolaltă fotografi consacrați și începători, oferă posibilități de învățare și de creștere, este o platformă pentru proiecte comune și schimburi de idei. Din acest motiv am încercat după ce am devenit membru Forona să mă implic în diversele activități ale asociației, fie că a fost vorba de organizarea expozițiilor de grup sau de concursuri naționale și internaționale, și îmi doresc ca prin puterea exemplului să-i determin și pe alți colegi să participe la proiectele comune și să aibă inițiative.
Care punct din codul etic Forona este cel mai important pentru tine?
Toate cele zece sunt la fel de importante, nu aș putea spune altfel având în vedere că am fost implicat încă de la bun început în redactarea codului etic.
Fotografia de natură, indiferent dacă este artă sau documentare, are sens doar prin interacțiunea directă cu viața sălbatică, deci este foarte important ca fotografii să fie pe deplin conștienți de impactul pe care activitatea lor îl va avea asupra mediului, atât direct, cât și indirect, prin mesajul imaginilor și prin exemplul oferit.
Suntem astăzi martorii creșterii exponențiale a performanței sistemelor AI de generarea a imaginilor, așadar și codul etic al Forona va trebui aliniat la noua paradigmă.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului Forona) și ce te-a motivat să participi?
Mi-a plăcut ideea încă de la bun început și am participat la toate etapele celor două ediții. Am încercat să înscriu imagini făcute special pentru fiecare temă, dar evident asta nu a fost mereu posibil, așa că a trebuit să apelez mai mult decât mi-aș fi dorit la arhivă. Interesant este că participarea implică și puțină strategie, de exemplu o imagine care se potrivește la mai multe teme va trebui înscrisă acolo unde impactul ei va fi maxim.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Din păcate, nu cred că putem vorbi de o comunitate la nivel național. Evident, suntem diferiți, avem personalități, viziuni și interese diferite, și, inconștient, probabil ne simțim în competiție, dar aceste lucruri ar trebui să ne unească, să ne determine să căutăm să ne înțelegem mai bine unii pe ceilalți și să lăsăm orgoliile la o parte pentru a crește împreună performanțele fotografiei de natură românești.
Exemplul fotografilor din țări mai mici, cum ar fi vecinii noștri din Ungaria, care sunt mult mai bine organizați și au rezultate impresionante în domeniu, ne arată că se poate.
Ne lași un gând de final pentru colegii din Forona, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
M-aș bucura să avem mai multe inițiative în cadrul asociației, mai multe propuneri de proiecte și acțiuni comune. Să nu uităm că inițiativa poate veni de la oricine, nu este privilegiul sau obligația conducerii sau a membrilor seniori, și cu siguranță nu există idei greșite. Putem crește ca organizație și individual prin efortul comun.
Alte sugestii sau lucruri pe care vrei să le promovezi?
Dacă sunteți pasionați de natură și de fotografie, vă invit să urmăriți activitatea Asociației Forona. Puteți admira expozițiile noastre, să vă înscrieți la concursurile organizate de noi, Milvus Photocontest, concurs internațional de fotografie de natură și Naturopolis, concurs național de fotografie de natura în mediile antropizate, precum și să participați la festivalul de film și fotografie Lynx. Sunt convins că nu veți fi dezamăgiți!

Alți membri Forona

Sus