Mircea Muntean
Mircea Muntean este un IT-ist pasionat de natură și fotografie și a devenit membru FORONA în 2019. Locuiește în Timișoara, dar poartă în suflet nostalgia Carpaților Meridionali, la poalele cărora s-a născut.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
Am început să fotografiez prietenii și familia cu un Smena 8, pe film, prin 1992. Prin 2002 am trecut la un aparat mai performant, tot pe film, Canon 300, cu un obiectiv cu zoom. Și am început să fotografiez peisaje și detalii din natură. Iar din 2006 am trecut la fotografia digitală. De-a lungul timpului am testat mai multe domenii în fotografie:  fotografia de portret, fotografia de stradă, fotografia de peisaj, fotografia macro etc. Deocamdată cel mai mult timp aloc fotografiei de peisaj și macro fotografiei. Și asta pentru că aici reușesc cel mai bine să mă conectez la frumusețea lumii care ne înconjoară și s-o transmit și celor din jurul meu.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai?
În momentul de față folosesc un aparat digital Canon R6. Cel mai folosit obiectiv e cel de kit: RF24-105mm F4-7.1 IS. Alături de el mai am în trusă obiective supraangulare (Samyang EF 14mm F2.8, Canon RF16-35mm F2.8), teleobiective (Canon EF70-200mm F2.8, Canon RF100-500mm F4.5-7.1 L) și un obiectiv macro Sigma EF 100mm F2.8. Ca și echipament nu cred că mi-aș dori altceva, poate doar un body mai performant.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Nu destul de des pe cât mi-aș dori. Asta probabil, pentru că nu stau prea bine la capitolul organizare. Dacă mă gândesc la un loc preferat acesta ar trebui să aibe un munte sau o apă. Sau cel mai bine ambele. N-aș putea să înfig acul pe hartă și să zic: ăsta e locul meu preferat. Sunt atât de multe locuri frumoase care odată vizitate par să fie toate conectate între ele.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale?
De îndată ce ies în natură parcă respir mai relaxat, chiar și atunci când ieșirea presupune un efort susținut. Iar după ce încep să fotografiez, devin din ce în ce mai atent la frumusețea din jurul meu și încep s-o descopăr în tot mai multe locuri. Asta acționează fără să-mi dau seama, ca un fel de pompă, îndepărtând încet zgura grijilor zilnice și a agitației citadine. Și dacă din ieșirea asta rezultă și câteva fotografii care să transmită privitorilor măcar o parte din bucuria trăită, e perfect. Îmi place să fotografiez pentru că îmi place să povestesc. Și caut să fotografiez „în fraze” cât mai simple, dar care să aducă o poveste cât mai interesantă.
Ne poți povesti ceva despre  imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Încă nu am dat peste o imagine pe care să o prefer tuturor celorlalte. Sunt imagini care m-au impresionat într-o anumită perioadă și care m-au stimulat. Evoluând, au apărut alte imagini care și-au pus amprenta asupra mea. Un loc special, totuși, îl ocupă o imagine făcută în prima tură în Retezat. E prima imagine care m-a făcut să realizez că aș putea spune povești cu ajutorul fotografiilor. E o imagine cu vârful Bucura II reflectat într-o baltă de la Bordu Tomi, la apus.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
La întrebarea „ce mă inspiră“, aș putea zice că sunt fărâmele de frumos presărate ca un fel de linii de ghidaj prin viață. Fărâmele astea le-am găsit și în lucrările multor fotografi care sunt pentru mine o continua sursă de inspirație (ordinea e pur aleatoare): Guy Tal, Theo Bosboom, Dorin Bofan, Marc Adamus, Alister Benn, Zsolt Andras Szabo, Gheorghe Popa, Vincent Munier, Christoph Kaula și mulți alții.
De ce ai ales să fii membru FORONA, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Am fost cucerit încă de la început de inițiativa FORONA de a reuni fotografii de natură într-un fel de forum, unde activitățile și comunicarea dintre membri să susțină dezvoltarea fiecăruia și să ajute la ridicarea nivelului și a vizibilității fotografiei de natură de la noi.
Care punct din codul etic FORONA este cel mai important pentru tine?
Primul punct din codul etic le înglobează într-un fel pe toate celelalte: respectarea naturii și tuturor formelor de viață. Inclusiv a oamenilor. Și „chiar” și a celorlalți fotografi 🙂.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului FORONA) și ce te-a motivat să participi?Participarea la acest concurs m-a ajutat să îmi mențin activ impulsul de a-mi îmbunătăți fotografia. Și mai e un lucru bun: posibilitatea de a-mi vedea fotografiile alături de cele ale celorlalți participanți. Asta ajută la ascuțirea spiritului (auto)critic.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Expoziții. Albume tipărite. Colaborări.
Ne lași un gând de final pentru colegii din FORONA, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Dacă am reuși să abordăm cu aceeași atenție și dragoste atât subiectele fotografiilor noastre cât și oamenii din jurul nostru, am avea infinit mai multe motive de bucurie.
Alte sugestii sau lucruri pe care vrei să le promovezi:
O parte din bucuriile ce mi s-au arătat prin fotografie pot fi văzute pe site-ul personal: www.mirceamuntean.com

Alți membri Forona

Sus