Szabó Apor
Szabó Apor este din Târgu Mureș, iar în prezent este student la Universitatea de Arte. A început să practice fotografia încă de la 8-9 ani, iar natura este pentru el cea mai mare sursă de inspirație. Îi place să fotografieze indiferent de condițiile meteorologice, fie în apropierea casei, fie în ture planificate în amănunt. Este membru activ FORONA din anul 2019.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
Practica mea în domeniul fotografiei a început acum aproximativ 12 ani, când aveam 8-9 ani, am primit un aparat foto Sony vechi de la tatăl meu. Pentru mine, fotografia reprezintă un mod de exprimare în care găsesc adesea liniștea. În acea perioadă, m-a atras inițial fotografia de natură și de atunci am explorat diverse tematici și secțiuni în fotografiile mele. Cu toate că am încercat multiple direcții, fotografia de natură rămâne cea mai apropiată inimii mele.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai?
În prezent, utilizez un aparat foto Nikon D810 pentru fotografiere și un D500 pentru filmare, însoțite de diverse obiective. Cu toate acestea, simt că aceste echipamente au îmbătrânit și este timpul să le înlocuiesc. Consider că un Z8 sau Z9 ar putea să înlocuiască eficient aceste două aparate, dar sunt deschis către viitoarele dezvoltări tehnologice. Am auzit lucruri promițătoare despre modelele Z6III și Z7III, așa că sunt curios să văd ce aduc acestea în viitor.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Încerc să practic fotografia ori de câte ori timpul îmi permite, optând în mod preferențial pentru destinații variate sau, în lipsa acestora, orientându-mă către malul Mureșului. Există momente când ieșirea este spontană, dar alteori planific excursii foto cu prietenii, dedicând câteva zile unui loc special ales pentru astfel de activități.
În ceea ce privește locul preferat, nu m-am gândit în mod explicit la acest aspect, dar există aproximativ trei sau poate patru locuri în care îmi place să revin mereu și unde mă simt întotdeauna „acasă”. Primul dintre acestea este Retezatul, al doilea este, probabil, Piatra Craiului, iar al treilea sunt Bălțile de la Sânpaul.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale?
În cea mai mare parte, mă motivează o sursă internă de inspirație. Găsesc mereu fascinant să observ natura chiar și în cele mai dificile condiții meteorologice, deoarece animalele sunt acolo, experimentând aceleași condiții precum mine sau mulți dintre colegii mei din această comunitate. Există momente în care merită efortul și sacrificiul, iar acestea sunt exact acele momente pe care doresc să le transmit prin intermediul fotografiilor mele.
Ne poți povesti ceva despre  imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Deocamdată, nu pot să afirm care este imaginea mea preferată, dar una dintre cele de care sunt extrem de mândru în ultima perioadă este imaginea realizată într-o excursie de o zi pe creasta Piatra Craiului. În dimineața aceea, am pornit la ora 5 pentru a explora zona din jurul Vârfului Turnu și Refugiului Ascuțit. Călătoria dus-întors cu mașina a durat șase ore, iar întreaga drumeție a avut o durată de nouă ore, incluzând atingerea vârfurilor Turnu și Ascuțit. 
Deși vremea la sfârșitul lunii septembrie a fost surprinzător de caldă, am avut ocazia să atingem și vârful Padina Popii în timpul acestei aventuri. Într-un moment de respiro, în șaua dinaintea vârfului, unde pădurea se întindea puțin mai sus, am avut întâlnirea memorabilă cu o familie de capre negre. Priveam în jos, de pe potecă, și am remarcat o scenă pitorească: mama cu doi pui, parcurgând în voie pădurea. Cu o naturalețe uimitoare, parcă nederanjate de prezența umană, le-am urmat pașii până la o frumoasă zonă cu iarbă, unde se bucurau liniștite de pășunat. La acea vreme, echipamentul meu consta într-un Nikon Z5 și un obiectiv Tamron 70-200mm G2, o alegere ideală pentru capturarea rapidă a momentelor deosebite în astfel de situații. Această întâlnire, precum și atmosfera fermecătoare a peisajului, au devenit amintiri de neuitat ale acestei călătorii speciale.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
Sunt inspirat în fotografie, în principal, de un bun prieten care locuiește și el în Mureș. Atunci când dispun de timp, îmi place să explorez imaginile pe care le-a capturat el sau cele postate în cadrul grupului FORONA. Acest proces îmi aduce multe idei și îmi alimentează sursa de inspirație.
De ce ai ales să fii membru FORONA, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Am ales să devin membru FORONA deoarece mi s-a părut o idee fascinantă să fac parte dintr-o comunitate în care toți membrii împărtășesc aceeași pasiune pentru fotografie. Cred că cel mai mare atu al asociației este posibilitatea de a oferi oamenilor o privire în această lume, uneori ciudată, prin intermediul membrilor săi. Prin fotografiile noastre, avem ocazia să evidențiem modul în care unii oameni interacționează uneori cu natura, mod care poate fi considerat barbar.
Care punct din codul etic FORONA este cel mai important pentru tine?
Dintre toate punctele din codul etic FORONA, cel mai important pentru mine este „Respectă natura și toate formele de viață”. Cu toate acestea, sunt de acord și susțin toate celelalte puncte ale codului etic.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului FORONA) și ce te-a motivat să participi?
Fotograful Anului FORONA (FAF) reprezintă pentru mine o competiție în care acceptarea unei fotografii constituie o dovadă că sunt pe un drum corect și într-o direcție propice pentru a continua să-mi dezvolt abilitățile. Participarea la FAF m-a motivat în principal să îmi compar aptitudinile cu cele ale altor membri, oferindu-mi astfel oportunitatea de a evolua și a crește în acest domeniu.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Aș dori să văd mai des prezența tinerilor în comunitatea fotografilor de natură din România. Cred că ar trebui să ne deschidem către această generație, să îi inspirăm să îndrăgească fotografia de natură și natura în general.
 Ne lași un gând de final pentru colegii din FORONA, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Încurajez pe toți colegii din FORONA și pe toți iubitorii de natură și fotografie să petreacă cât mai mult timp în natură, fie că este vorba de o simplă plimbare, de activități sportive sau de capturarea unor momente frumoase prin fotografiere. Este o modalitate minunată de a conecta cu mediul înconjurător și de a îmbogăți experiența personală.

Alți membri Forona

Sus