Florențiu Ilie
Născut în Oradea, Florențiu a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara și de 14 ani lucrează ca inginer IT în cadrul unei companii multinaționale. A avut ocazia să viziteze Europa, la început prin programele studențești din perioada facultății, și mai apoi în interes de serviciu, experiențe care i-au deschis apetitul pentru călătorie și pentru a surprinde lumea în imagini. 
Fotografia de natură face parte din modul lui de viață din 2016, iar din 2021 s-a înscris în asociația FORONA unde a avut ocazia să cunoască fotografi pe care-i urmărea în online și să lege prietenii puternice cu o mare parte dintre ei. Florențiu a câștigat două etape ale concursului FAF din 2022, iar în anul următor a obținut o mențiune la secțiunea Natura României a concursului internațional Milvus Photocontest. A câștigat și marele premiul pentru fotografie de natură la Transylvanian Mountain Festival.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
Fotografia am descoperit-o în 2008 axându-mă mai mult pe fotografia urbană, pe fotografia de stradă și portrete. Am mai experimentat și cu fotografia pe film și pinhole, încă mai am 3-4 aparate pe film pe care le mai folosesc din când în când, dar aparatul principal este cel digital. În 2016, după o pauză de vreo 3 ani de la fotografiat, mi-am redescoperit pasiunea pentru fotografie și m-am “reprofilat” mai mult pe fotografia de natură. Fotografia, dar în special fotografia de natură, mă scoate din jungla de beton, mă scoate din casă la propriu și mă trimite într-un loc mai liniștit, mai calm, departe de agitație. Aș merge și mai departe cu descrierea și aș spune că devine o formă de meditație.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai? 
Am fotografiat cu aparatură Nikon 14 ani, iar de anul trecut (2022) am decis să trec pe Sony. Treptat mi-am luat echipamentul Sony și mai fotografiam în paralel cu Nikon, asta până în octombrie 2022 când am vândut tot ce aveam pe Nikon și am rămas doar cu Sony. Doar aparatele pe film Nikon și Fed5 mi-au rămas. Mai folosesc o drona DJI Mini 2, nu știu câtă energie mai are în ea dar încerc să mai trag cât mai pot. După atâtea schimbări nu știu dacă acum îmi lipsește ceva, poate ar merita o investiție într-o dronă mai puternică (gen un Mavic 3 Pro) și poate în aparatură de stabilizare mai mult pentru filmare. Am încercat să fac și filme fie cu drona fie cu aparatul, dar mai este nevoie de muncă și imaginație.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Încerc în fiecare lună să merg undeva. Vara reușesc să am mai multe weekenduri pe lună libere în care mă concentrez pe fotografie, dar îmi dau seama că mai trebuie să lucrez la unele capitole (unul ar fi trezirea devreme pentru răsărit). Un loc preferat aș putea spune că ar fi zona Glăvoi din Munții Apuseni, fiind și aproape de Oradea. Poiana Ponor și zona carstică din jurul ei le-am redescoperit în pandemie cu ajutorul lui Horia Bogdan, căruia îi mulțumesc pentru îndrumare și sfaturi. Poiana Ponor și Molhașul Mare de la Izbuc rămân zonele preferatele din Apuseni.De organizat încerc să mă organizez singur mai mult în ultima vreme, dar când reușesc să mă sincronizez cu planurile altor prieteni sau cu ieșirile FORONA încerc să mă mobilizez și să ajung la locul de întâlnire.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale?
Oamenii mă motivează cel mai mult, cu cât sunt mai deschiși, mai creativi cu atât mă deschid și eu, descopăr și învăț lucruri noi pe care le pot aplica nu numai în fotografie, le aplic peste tot în viața de zi cu zi. Deocamdată nu știu ce transmit fotografiile mele și ce vreau să transmit mai exact, dar doresc să-mi creez, cu timpul, propriul stil. Acum mă orientez mai mult pe detalii și nu pe cadre largi, prefer imaginile abstracte, imagini pe care aproape fiecare om le poate interpreta diferit. Mare parte din fotografiile abstracte pe care le fac le văd ca pe un test Rorschach pe care îl pot prezenta oricui și să îmi spună ce vede.
Ne poți povesti ceva despre  imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Este greu să găsești o imagine preferată, mai ales dacă este a mea. Cam toate imaginile mele sunt destul de personale și sunt foarte subiectiv vis-a-vis de ele. Știu cum a fost momentul respectiv, prin ce am trecut, pe unde am mers și cum m-am simțit în momentul în care le-am făcut. Dacă este să mă gândesc la imagini preferate, mă uit la alți fotografi pe care îi urmăresc, îi admir și pe care încerc să îi copiez. Totuși este o imagine care îmi vine în minte dacă mă gândesc mai bine. Fotografia este cea a lui Dorin Bofan din Patagonia cu copacul în culori de toamnă la prima ninsoare (pădurea de lenga din Parcul Național Los Glaciares - fotografia a câștigat concursul Milvus în 2017). Eu am fost cu un an după ce Dorin a făcut acel cadru în zona respectivă, nu am prins acel cadru, dar cele 6-7 zile petrecute la cort acolo fără semnal, doar un pârâu care era singura noastră sursă de apă și copacii care ne fereau corturile de vânturile puternice. Toată experiența m-a trimis cu gândul la primii exploratorii care au ajuns acolo. Mă simțeam ca un explorator dornic să cunoască toate plantele și animalele care își duc veacul acolo. Fotografia lui Dorin este mai mult decât un cadru făcut cu aparatul, transmite o stare de spirit, te teleportează în altă lume pe care ți-o modelezi în cap după propria ta imaginație. Pentru mine a fost combinație de Lord of the Rings și Master and Commander: The Far Side of the World.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
Pot să zic că sunt mai multe persoane care mă inspiră, o parte din acele persoane sunt chiar prieteni buni. Aceia sunt Daniel Mîrlea și Dorin Bofan. Alți fotografi care mă inspiră atât prin modul lor de a surprinde natura, dar și modul prin care spun o poveste sunt Chris Burkard și Paul Nicklen. Am pus la fiecare un link, cam acelea sunt imaginile sau clipurile care mi-au rămas mereu în minte și reprezintă pur și simplu modul prin care le asociez numele cu o imagine. :)
De ce ai ales să fii membru FORONA, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Din dorința de a învăța mai multe, atât despre fotografia de natură cât și despre plante, pietre, copaci, animale, reguli și coduri etice (care trebuie aplicate și respectate), organizații care țin de protejarea mediului și lista poate continua. Un exemplu concret ar fi fotografia de wildlife. Este una de interes pentru mine și cred ca pot învăța multe despre cum să caut și foarte important cum să reacționez dacă dau de un animal sălbatic indiferent de statura lui.
Care punct din codul etic FORONA este cel mai important pentru tine?
Cel mai important punct pentru mine ar fi: „Respectă natura și toate formele de viață” dar și “Informează-te și informează” mi se pare foarte important. Dacă nu respectăm natura și toate viețuitoarele, distrugem ecosistemul și tot noi avem de suferit. Trebuie să avem grijă de natură și „să o predăm” mai departe următoarelor generații.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului FORONA) și ce te-a motivat să participi?
Concursul intern mi se pare o oportunitate foarte bună de a-ți cunoaște colegii prin imaginile pe care le realizează. Totodată ajungi să descoperi locuri noi, oameni noi, să faci schimb de informații cu ei și nu numai. Este un prilej foarte bun de a crește, de a te motiva să ieși pe teren și este o metoda bună de comunicare atât prin fotografiile pe care le trimiți tu la jurizare cât și prin cele pe care le trimit colegii. 
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Mi-ar plăcea să văd mai multe proiecte comune. Proiectele care pot fi concretizate în expoziții, albume, clipuri și filme cu scop educațional, orice poate să conștientizeze mai mult importanța naturii.
Ne lași un gând de final pentru colegii din FORONA, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Să nu dați pauză creativității și obturatorului :).
Alte sugestii sau lucruri pe care vrei să le promovezi:
Rețeaua pentru Natura Urbană: cred că proiectul „Natura dintre Blocuri” este unul foarte bun pe care l-am văzut în ultima vreme și ar fi frumos să se facă lucruri similare și în alte zone ale țării. Din ce am văzut pe site sunt mai multe orașe care fac parte din aceasta rețea: Oradea, Timișoara, Bistrița, Iași, Brașov, Piatra Neamț, Cluj, Satu Mare. Mie personal îmi surâde ideea să colaborez cu cei din Oradea de exemplu (fiind orașul în care locuiesc), dar nu aș avea nimic împotrivă să merg din când în când și în alte orașe din zonele apropiate.

Alți membri Forona

Sus