Vlad Păuleț
Vlad este fotograf de natură și de peisaj. Originar din Buzău, face parte din FORONA din anul 2022, fiind cel mai tânăr membru. Este student la Universitatea Națională de Arte București la secția Fotografie - Videoprocesarea computerizată a imaginii. Recent a început lucrul la un proiect ce are ca scop promovarea județului Buzău și a Vulcanilor Noroioși, formațiuni geologice unice în Europa și un loc cu un enorm potențial turistic și fotografic. De-a lungul călătoriei lui fotografice a obținut câteva premii la concursuri internaționale precum mențiune la Milvus Photocontest, ILPOTY Top 101 Award și locul al doilea la Young TPOTY. La concursul intern Fotograful Anului FORONA a câștigat două premii în 2024.
De când practici fotografia și care este domeniul tău preferat? Ce te-a atras către acest domeniu?
De mic am avut o pasiune pentru fotografie datorită tatălui meu, care a fost și el fotograf, însă am început să practic fotografie mai serios de la începutul anului 2021. În tot acest timp am încercat diferite genuri fotografice însă fotografia de natură a rămas genul meu principal. Am fost atras de fotografia de natură deoarece tot de mic mi-a plăcut să stau cât mai mult în natură. Ai mei mă plimbau foarte des prin pădurea din parcul de lângă casă sau la munte și aproape toată copilăria mi-am petrecut-o departe de agitația din oraș sau locurile de joacă.
Ce echipament folosești? Ce crezi că îți lipsește și ți-ar plăcea să ai? 
De când am pus prima dată un aparat de fotografiat în mână și până la momentul actual, am folosit echipament Canon aproape în totalitate, iar în acest moment utilizez, un body Canon EOS 6D Mark II, obiectivele Canon EF 24-105mm F4L IS USM, Canon EF 70-200 F4L IS USM, Sigma 105mm F2.8 EX HSM OS Macro și o dronă DJI Air 3. Mi-aș dori să achiziționez pe viitor un obiectiv mai wide deoarece pentru peisajele de tip Grand Scenic, care sunt preferatele mele, este nevoie de o distanță focală destul de mică. Aș mai dori să investesc și într-un super tele pentru a explora mai mult zona de wildlife.
Cât de des reușești să ieși la fotografiat? Cum te organizezi? Ai un loc preferat?
Înainte de fiecare ieșire îmi pregătesc echipamentul și analizez atent prognoza meteo. De obicei reușesc să ies o dată la două luni la fotografiat deoarece programul nu îmi permite să ies mai des, însă deși ies mai rar în teren, de fiecare dată stau minim 3 zile și încerc să scot tot ce e mai bun din ieșirea respectivă. Două locuri unde îmi place mult să merg să fotografiez sunt munții Ciucaș și județul Buzău.
Ce te motivează și ce cauți să transmiți prin fotografiile tale? 
Prin fotografiile mele vreau să îi încurajez pe oameni să petreacă cât mai mult timp în natură și să le arăt frumusețea planetei noastre. De cele mai multe ori oamenii nici măcar nu știu ceea ce distrug și este datoria noastră ca fotografi de natură să le arătăm pentru a putea cu toții să protejăm, conservăm și să respectăm natura din jurul nostru.  
Ne poți povesti ceva despre  imaginea ta preferată, fie ea personală sau a unui fotograf pe care îl apreciezi?
Una dintre fotografiile mele preferate este realizată în munții Ciucaș în iarna anului 2023. Condițiile erau foarte dure însă favorabile pentru fotografie. Temperatura era de -30 de grade Celsius, iar vântul de aproximativ 80 km/h. Totuși, datorită viscolului fotografia are o atmosferă aparte, care parcă transmite frigul și condițiile aprige.
Ce sau cine te inspiră în fotografie?
Stilul meu de fotografie a fost influențat foarte mult de fotografii consacrați din străinătate sau de la noi din țară, pe care îi urmăresc pe rețelele de socializare. Am preluat de la fiecare, câte un aspect care mi-a plăcut: compoziție, culori, strălucire și pe care le-am aplicat mai apoi într-o manieră subiectivă. Datorită turelor foto alături de fotografi cu foarte multă experiență am evoluat foarte repede și am învățat lucruri esențiale.
De ce ai ales să fii membru FORONA, care crezi că este cel mai mare atu al asociației?
Am ales să fiu membru FORONA pentru a face parte dintr-un grup în care pe toți ne leagă aceeași pasiune și în care putem învăța unul de la celălalt.
Care punct din codul etic FORONA este cel mai important pentru tine?
Pentru mine, cel mai important aspect din codul etic FORONA este descurajarea exploatării animalelor în captivitate. În ziua de azi, o grămadă de afaceri profită de pe urma exploatării animalelor, lucru care mi se pare complet inuman. Animalele sunt prietenele noastre, nu mijloace de îmbogățire și ar trebui tratate egal.
Ce înseamnă pentru tine FAF (Fotograful Anului FORONA) și ce te-a motivat să participi?
Eu văd competiția Fotograful Anului FORONA ca pe o modalitate prin care te poți autodepăși, fiind de asemenea și un mijloc prin care poți vedea unde te situezi ca nivel fotografic. Competiția este un prilej de autoevaluare și evoluție, iar acest lucru m-a determinat și pe mine să mă înscriu.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în comunitatea fotografilor de natură din România?
Mi-ar plăcea să fie ieșiri mult mai dese și colaborări între fotografi. Chiar dacă nu reușim să ne vedem cu toții, ar fi super să ieșim măcar pe zone, în funcție de unde stă fiecare.
 Ne lași un gând de final pentru colegii din FORONA, sau pentru iubitorii de natură și fotografie?
Bucurați-vă de fiecare moment petrecut în natură, chiar dacă sunteți concentrați la fotografiat nu uitați să vă bucurați de acele clipe. De multe ori când am ieșit în natură fiecare dintre noi a avut măcar o dată niște așteptări care nu s-au adeverit din cauza vremii. Chiar dacă se întâmplă asta, bucurați-vă și de acele momente deoarece sunt unice și nu vor mai veni altele la fel. Natura este frumoasă de fiecare dată așa că nu uitați să o iubiți și să o apreciați indiferent de situație. Fiecare sticlă aruncată la gunoi, fiecare gest oricât de mic pentru protejarea naturii este de fapt unul foarte mare, iar dacă toți vom acționa astfel, vom putea avea grijă de planeta noastră pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura de ea.

Alți membri Forona

Sus